Herberg 'De Zwaan'

In de loop van de geschiedenis heeft de herberg menig kastelein en herbergier gekend. In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen de eerste badgasten naar Ameland en kreeg het Heerenlogement op de duin zijn naam: Herberg de Zwaan. Een naam die in de neoromantische stroming van die tijd schoonheid, reinheid en kracht symboliseerde. Na de oorlog werd er in Hollum een commissie samengesteld voor de naamgeving van de straten. het plein voor Herberg de Zwaan werd het Zwaneplein. De straat tegenover de Herberg werd de Johannes Bakkerstraat, genoemd naar Johannes Tjalling Swart die hier zijn bakkerij had.
Een indrukwekkende rij gegoede luyden (van koninklijke bloede) heeft in de loop van de tijd Herberg de Zwaan aan het Zwaneplein met een bezoek vereerd. Dat begon in 1881 met Koning Willem de Derde die naar Ameland kwam voor de inwerkingstelling van de vuurtoren. Vele van zijn Koninklijke familieleden zouden volgen.

Heden

Wie nu de bar, het restaurant of het terras van Herberg de Zwaan bezoekt, proeft nog de sfeer van de rijke historie van het pand. Rustiek gelegen aan het Zwaneplein. De gastvrijheid en de lekkere keuken zorgen ervoor dat de bezoeker zich in Herberg de Zwaan net zo welkom voelt als eens de welgestelde kooplieden uit de Gouden Eeuw. Het doel van Herberg de Zwaan is lekker eten, gezellige bediening en een fijne ambiance voor een heerlijk dagje / avondje uit.
Net als in de oude tijd van het Heerenlogement heeft Herberg de Zwaan een belangrijke functie in de samenleving.
Niet meer in de Heerskamer maar in het sfeervolle ruime interieur van het restaurant biedt de herberg ruimte aan grote bijeenkomsten zoals partijen, trouwerijen, reünies enz. Ook hebben we vele spelletjes voor de kinderen en voor de wat ouderen hebben we een biljard en een dartbord.


< Terug... >

Home | Contact | Vacatures | Openingstijden